Ontstaan Hoge Lage Torenloop

1 april grap
De eerste Hoge Lage Torenloop werd gehouden op 1 april in 1987. Het jaar daarvoor werd er voor de grap een aankondiging gedaan dat er op 1 april een wegwedstrijd zou worden georganiseerd. Deze grap bleek veel positieve reacties te krijgen waardoor er een jaar later besloten is om het evenement daadwerkelijk te gaan organiseren.

Het idee was om eens wat anders te doen dan steeds een aantal rondjes lopen van ongeveer 3 kilometer. Een optie was om van Oldenzaal naar Enschede te lopen over een parcours dat zo min mogelijk over drukke en grote wegen ging. Op een dag zijn de initiatiefnemers begonnen met het meten van het parcours. Ze zijn toen gestart bij de Plechelmuskerk in Oldenzaal en zijn vervolgens naar Enschede gelopen over kleine wegen om te kijken wat de afstand was.

Het parcours is geboren, vanaf de Plechelmuskerk tot het verzonken Wim T Schippers torentje. Een mooie groene en rustige route van 15 kilometer, van toren tot toren. Het bedenken van de naam voor de loop was hierdoor niet al te moeilijk: Hoge Lage Torenloop.